Personality Cafe banner

Porównanie 3 + 7 Archetypów (378, 379 i 137)

1 reading
45K views 11 replies 7 participants last post by  Geoffroy  
#1 ·
Ten post porówna wiele różnic między tritypami 378, 379 i 137.

Trzy tritypy związane z posiadaniem TRZECH i SIEDMIU cech (378, 379 i 137) wykazują następujące wzorce behawioralne i psychologiczne:

• Oszustwo i Obżarstwo łączą się w charyzmatyczną, energiczną i pewną siebie postać. Osoby z tą kombinacją są zawsze w ruchu, aby zaprezentować ludziom atrakcyjną stronę siebie i pozostawać w dobrym nastroju, dopóki są z kimś;

• Podwójna asertywna postawa; potrzeba przejęcia inicjatywy i sprawiania, by rzeczy działy się w realnym świecie, jest wzmocniona;

• Atrakcyjna, podnosząca na duchu i świeża energia;

• Bardzo męska energia;

• Dostosowująca się do wizerunku, zmieniająca kształt TRÓJKA jest w sprzeczności z poszukującą różnorodności, unikającą bólu SIÓDEMKĄ;

• Istnieje prawdziwy konflikt między potrzebą TRÓJKI, by pozostać konkurencyjną i udowodnić swoją wartość, a potrzebą SIÓDEMKI, by szukać przyjemności i czuć podekscytowanie tym, czego doświadcza;

• Najbardziej prawdopodobna kombinacja, która będzie postrzegana jako optymistyczna i fajna;

Różnice między archetypami :

Kontrolowanie swojego otoczenia

• 378 starają się utrzymać pewną kontrolę nad swoim otoczeniem, nawet jeśli chcą zachować pozytywną fasadę i pozostać na nią niewrażliwi;

• 379 zmieniają kształt w to, co jest bardziej pożądane i atrakcyjne w ich otoczeniu, więc nie używają taktyki siłowej na otwartej przestrzeni;

• 137 są bardzo perfekcjonistyczne w swoich pomysłach i często próbują manipulować swoim otoczeniem w nadziei na lepszą współpracę;

Niecierpliwość i gniew

• 378 są naprawdę niecierpliwe i nie pozwolą ludziom ograniczać ich zdolności do cieszenia się tworzeniem i sprawianiem, by rzeczy się działy;

• 379 spróbują skierować swoją uwagę na bardziej przyjemne doświadczenia, zamiast popychać ludzi lub wydarzenia do punktu krytycznego;

• 137 mogą skierować swoją niecierpliwość i frustrację na dalszy rozwój swojego projektu w umyśle, unikając wycieku nieakceptowalnych zachowań;

Potwierdzanie swojej woli

• 378 są jak zdobywcy obcych ziem; testują i próbują nowych rzeczy, aby dalej poszerzać swoje terytorium i osiągać nowe zyski;

• 379 czują się bardziej komfortowo, utrzymując pokój i harmonię w swoim otoczeniu i unikając kontrowersji;

• 137 nie potwierdzają swojej woli bezpośrednio i otwarcie jak 378; wolą filtrować ją przez bardziej rozsądne ramy, które pasują do nadrzędnych ideałów ustawień zbiorowych;

Potencjalne problemy

• 378 mogą być postrzegane jako niewrażliwe i prowokacyjne dla innych, ponieważ mają tendencję do uwielbiania dobrego konfliktu, aby wzbudzić trochę gówna. Są błyskotliwe, ale ostatecznie mogą stracić na atrakcyjności z powodu swojego podejścia do dupka. Ponadto mogą być tak egocentryczne, że zapominają o włączeniu innych ludzi do swoich celów i planów. Podobnie jak 368, mogą być bardzo biegłe w wkładaniu stopy do ust i mówieniu lub robieniu czegoś obraźliwego lub niestosownego. Ich podejście „radź sobie z tym” może wydawać się bardzo szybko przestarzałe i wyglądać niesmacznie. Wreszcie, muszą bardziej zajrzeć w głąb siebie i słuchać swoich wewnętrznych motywacji, ponieważ spędzają zbyt dużo czasu poza własnym umysłem i sercem;

• 379 często pomijają ważne szczegóły, które mogą osłabić super optymistyczny i schludny wizerunek, który stworzyli. To zachowanie może zaprowadzić ich w gorącą wodę, ponieważ ludzie mogą zdać sobie sprawę z podstępu kryjącego się za tym pozytywnym frontem i zacząć postrzegać 379 jako oszustów i kłamców. Jest to łagodzone tylko wtedy, gdy ten trityp zaczyna łączyć się ze swoją tożsamością, że uczą się rozumieć, że uczciwość jest istotnym elementem każdej komunikacji;

• 137 są bardzo perfekcjonistyczne, a wraz z tym wiążą się bardzo wysokie ideały, których często trudno dotrzymać. Może to sprawić, że ta osoba będzie bardzo trudna we współpracy ze względu na jej tendencję do wahania się między potrzebą struktury i innowacji, co daje jej nieco nieprzewidywalny charakter. Podobnie jak ich koledzy z tritypu ONE + THREE, mogą być nadmiernie skoncentrowani na swojej pracy, ale szybciej się irytują, jeśli zadania są zbyt powtarzalne i nudne. Ich ciągła potrzeba zmian i różnorodności może sprawić, że będą sfrustrowani i napięci, jeśli nic nie pójdzie zgodnie z ich wizją;

Wzory i struktura

• 378 są potrójnie asertywne i ekspansywne. Oznacza to, że ten archetyp ma wszystkie trzy enneagramy w każdym centrum inteligencji, które chcą podbić i rozszerzyć swoje terytorium fizyczne, aby stworzyć to, czego pragną i wyobrażają sobie. Są budowniczymi imperiów, zawsze wypatrującymi nowych sposobów szerzenia swojego sposobu myślenia i natychmiast działającymi po stworzeniu nowych schematów. W połączeniu z instynktem samozachowawczym, ten trityp jest bardziej ugruntowany i szuka właściwej transakcji, aby stworzyć dochodowe doświadczenie. Są bardzo epikurejscy i lubią zachowywać wizerunek wyluzowanej, pozytywnej osoby. W przypadku podtypu seksualnego uwaga jest mniej namacalna i bardziej skupiona na osiąganiu wzniosłych ideałów. Nowych doświadczeń należy doświadczać i smakować bardziej intensywnie niż podtyp samozachowawczy. Lubią być postrzegani jako idealna, udoskonalona idealna osoba dla kilku bliskich im osób, a ich zamiarem jest konsumowanie doświadczeń, a nie tylko ich przeżywanie. Wariant społeczny jest bardziej zaangażowany w zapewnienie sobie politycznego lub organizacyjnego godnego pozazdroszczenia miejsca w ustalonej hierarchii. Zazwyczaj czują się najbardziej komfortowo w świetle reflektorów i lubią utrzymywać wspaniałą, większą niż natura personę, gdy pojawiają się publicznie. Zazwyczaj są one dość kolorowe, ale nie tak bardzo jak wariant seksualny;

• 379 są potrójnie optymistyczne i obeznane z polityką. Oznacza to, że ten archetyp ma wszystkie trzy enneagramy w każdym centrum inteligencji, które dążą do miłego i entuzjastycznego spojrzenia bez względu na sytuację i odpowiednio się dostosowują. Chcą zaprezentować bardzo atrakcyjny wizerunek, aby być lubianym i docenianym za swoje pomysły, mimo że muszą naginać rzeczywistość sytuacji, aby lepiej pasowała do ich celów. Dominujący samozachowawczy z tym archetypem są bardzo przebiegli w znajdowaniu najlepszej oferty przy najmniejszym wysiłku i wiedzą, jak uspokoić ludzi. Są również bardzo skromni i dobrze wyglądają na godnych zaufania. Podtypy społeczne są podobne w zachowaniu, ale bardziej skupiają się na wizerunku i uznaniu niż na samozachowaniu. Są bardzo dobre w utrzymywaniu pozytywnego i nieprowokacyjnego frontu, aby ludzie wierzyli, że robią wszystko, co w ich mocy. Podtypy seksualne są bardziej sympatyczne i wykorzystują swoją ogromną charyzmę, aby kusić ludzi, że mają wartość. Pod tym względem mogą wyglądać jak 279;

• 137 są potrójnie perfekcjonistyczne i ulepszające. Oznacza to, że ten archetyp ma wszystkie trzy enneagramy w każdym centrum inteligencji, które wolą zadawać sobie pytanie „co można zrobić lepiej” i przewyższać innych czystą pomysłowością. Lubią szukać możliwości promowania siebie i prezentowania swojej pracy w zabawny i kreatywny sposób. Zawsze mają oko na to, że coś może być lepsze i/lub bardziej efektywne niż w obecnym stanie. Podtypy samozachowawcze są bardzo pracowite i praktyczne w swojej pracy. Znane są również z tego, że są oportunistyczne i sprytne w zdobywaniu odpowiednich kontaktów, aby uzyskać najlepszy wynik. Ogólnie bardzo towarzyski wariant. Dominujący seksualnie jest bardzo idealistyczny i dziwnie marzycielski! Są najmniej praktyczni i sprytni ze wszystkich trzech podtypów i bardziej dbają o zadowalanie i uwodzenie innych, a jednocześnie mają kontrolę w zaciszu domowym. Mogą być enigmatyczne i nieco ekscentryczne, ponieważ podtyp nie łączy się dobrze z archetypem. Wreszcie, wariant społeczny jest bardziej zainteresowany utrzymaniem innowacyjnego i zrównoważonego wizerunku, jednocześnie utrzymując swój entuzjazm pod kontrolą. Uznanie społeczne jest często bardzo ważne dla tego tritypu i muszą utrzymać czystą, nieprzekupną personę dla świata;

Możliwe błędne typy

• EIGHTS samozachowawcze ze skrzydłem NINE i tritypem 378 mogą pomylić swoją potrzebę samotności i spokoju z byciem 379;

• Społeczna DZIEWIĄTKA ze skrzydłem ONE i archetypem 379 może identyfikować się jako 137 ze względu na zwiększony poziom aktywności i skupienie na grupie w porównaniu z innymi podtypami;

• SEVENS seksualne ze skrzydłem EIGHT i tritypem 137 mogą potencjalnie wyglądać jak 378;

• JEDYNKI seksualne ze skrzydłem DWÓJKI i tritypem 137 mogą wyglądać jak 378, ponieważ seksualna JEDYNKA jest kontrtypem i ma łatwiejszy dostęp do swojego gniewu niż inne podtypy;

MBTI

• Najczęstsze typy MBTI 378 to: ESTP (873), ENTJ (873), ESFP (378), ENTP (783) i być może ENFJ (387) i ESTJ (837). Niezwykle rzadko można znaleźć typy introwertyczne z tym tritypem, a wszystkie typy ekstrawertyczne mogą pasować;

• Najczęstsze typy MBTI 379 to: ESFP (739), ENFJ (379), ENTP (739) i być może ENFP (739). Dość rzadko zdarzają się typy introwertyczne z tym archetypem i tylko wtedy, gdy 9 prowadzi, jeśli ma to zastosowanie. Poza tym stosunek myślenia i odczuwania jest mniej więcej równy, podobnie jak oś osądzania i postrzegania (lekko przechylona dla obserwatorów);

• Najczęstsze tritypy 137 to ENTP (731), ESTP (731), ENTJ (713), a czasem ENFP (731) lub ESTJ (137). Jest to bardzo ekstrawertyczny trityp, więc introwertyczne typy Myers Briggs nie są zbyt powszechne. Zarówno typy postrzegające, jak i osądzające można tu znaleźć, ale większość z nich to albo NT, albo SP. Bardzo mało typów odczuwających;

Różne różnice

• 137 są bardziej wewnętrznie skonfliktowane z dychotomią SIEDEM i JEDEN (kontrola kontra chaos); jest to mniej w przypadku 378 i 379, które są bardziej w zgodzie ze swoją instynktowną naturą;

• 378 najbardziej nienawidzą zewnętrznej kontroli i mogą postrzegać ją jako zagrożenie dla swojej przyjemności i prawa do robienia tego, czego chcą; 137 i 379 mogą radzić sobie z presją zewnętrzną bardziej wdzięcznie;

• 379 są najbardziej pozytywnym tritypem i będą nadal wesołe i zaprzeczać negatywizmowi, nawet jeśli zostaną zepchnięte do rogu; 137 i 378 nie będą;

• 137 są bardziej zorientowane na strukturę niż 378 i 379 i będą z nią pracować obok własnej kreatywności, aby tworzyć pomysłowe rzeczy i koncepcje;

• 137 są wysoce perfekcjonistyczne w swojej pracy, podczas gdy 379 są bardziej improwizatorami;

• 378 mają bardziej konkurencyjną passę (zwłaszcza jeśli są społeczne) niż 379 i 137 i mogą być przegranymi;

• 378 są bardziej pragmatyczne i konkretne w swoich wzorcach mowy niż 137, które mogą być bardziej techniczne i koncepcyjne;

• 137 są bardziej pracoholikami i obowiązkowymi niż 378 i 379, mimo że muszą cieszyć się swoją pracą, aby to robić;

• 379 mają tendencję do unikania przeciwności losu, zwłaszcza jeśli konflikty stają się zbyt poważne i złożone do rozwiązania; 378 nie wycofa się;

• 379 są bardziej zmieniające kształt i dostosowujące się do swojego otoczenia niż 136 i 378.

#2 · (Edited)
Moja żona jest ESTJ 317 (lub 371). Zdecydowanie jest perfekcjonistką, ma wysokie standardy, jest bardzo pracowita i może być trochę pracoholiczką, zwłaszcza w odniesieniu do swojej pracy. Kiedy skupia się na hobby lub projekcie, zawsze go kończy (a ja mam więcej problemów z kończeniem z powodu mojej dominującej funkcji percepcji). Jedną z jej największych uwag dotyczących pracy jest to, że inni nie są tak kompetentni, jak mogliby być (przypuszczam, że 1 krytyka). Ma tendencję do dość regularnego wyrażania znudzenia swoją pracą i zawsze szuka nowych zadań/obowiązków, aby pozostać zainteresowaną... poprzez wykonywanie większej ilości pracy lub proszenie o więcej pracy... (dość unikalne rozwiązanie problemu z nudą lel). Pragnienie nowości (7) oraz dążenie do kompetencji (1 i 3) mogą czasami wchodzić w mały konflikt - widoczny. Jej 7-fix naprawdę prześwituje przez jej optymizm w stosunku do przyszłości, poszukiwanie przyjemności i nowości w zakresie nowych doświadczeń. O wiele bardziej niż jestem przyzwyczajony do widzenia u innych SJ, którzy wydają się zadowoleni z powtarzania starych doświadczeń. (Byłoby mi ciężko, gdybym nie miał kogoś, kto chciałby próbować nowych rzeczy tak często, jak ja) Łączy nas wspólny 7-fix i prowadzimy nasze życie/gospodarstwo domowe przez 1. Mój rdzeń 1 i jej 1-fix zasadniczo stworzyły bardzo funkcjonalne gospodarstwo domowe z 7-podobną zdolnością do tworzenia wielu unikalnych sposobów cieszenia się swoim towarzystwem. Zawsze są nowe pomysły i sposoby na wyjście i dobrą zabawę lub znalezienie sposobów na naprawdę dobry czas, jeśli zostajemy w domu. Czy to poprzez wspólne granie w gry wideo, wieczór na randkę, netflix i chill, nowe doświadczenia seksualne lub wyjścia do parków rozrywki i wycieczki samochodowe. Jedną rzeczą, którą powiem, a która nie do końca pasuje do powyższych opisów, jest to, że jako wariant Sp jest mniej towarzysko ekstrawertyczna niż mój brat ENTJ Sx 873, który jest *ekstremalnie* ekstrawertyczny i koncentruje się na swoich kontaktach biznesowych, networkingu i konsolidacji władzy poprzez sukces materialny. W rzeczywistości przez jakiś czas identyfikowała się jako introwertyczka.

#3 ·
Jedną rzecz, którą powiem, która nie do końca pasuje do powyższych opisów, jest to, że jako wariant Sp jest mniej ekstrawertyczna społecznie niż mój brat ENTJ Sx 873, który jest *bardzo* ekstrawertyczny i koncentruje się na swoich kontaktach biznesowych, networkingu i konsolidowaniu władzy poprzez sukces materialny. W rzeczywistości przez jakiś czas identyfikowała się jako introwertyczka.
Masz rację. Ogólnie rzecz biorąc, podtypy samoprzetrwania są często nieco bardziej introwertyczne niż dwa pozostałe podtypy. Jeśli prowadzi z sp TRZY, to wzmacnia potrzebę bycia pracowitym i może odwracać uwagę od stereotypowej próżności opisu TRZY. Dodaj ESTJ i 317, a otrzymasz kogoś, kto jest bardzo skoncentrowany na swojej pracy, pokorny, bardzo godny zaufania, skuteczny i niezawodny, a nawet może pomylić się jako archetyp 316 z tego powodu.

#5 ·
To jest fantastyczne. Ale szczerze mówiąc, jedyne co zrobiło, to skłoniło mnie do rozważenia, jaki jest mój typ brzucha jeszcze bardziej T^T 793 lub 713. Ale to bardzo mi pomogło i pomyślałem, że zostało bardzo dobrze złożone!

Możliwe błędne typy

• Seksualne SIÓDEMKI ze skrzydłem ÓSEMKI i trójtypem 137 mogą potencjalnie wyglądać jak 378
To szczególnie przykuło moją uwagę, ponieważ na pewnym etapie zdecydowanie rozważałem 378 XD

• Like
Reactions: Karkino
#6 ·
To fantastyczne. Ale szczerze mówiąc, jedyne co zrobiło, to sprawiło, że zastanawiam się, jaki jest mój typ jelit jeszcze bardziej T^T 793 lub 713. Ale to bardzo mi pomogło i pomyślałem, że jest bardzo dobrze złożone!

To szczególnie przykuło moją uwagę, ponieważ na pewno w pewnym momencie rozważałem 378 XD
Wiele osób kiedyś uważało się za 378. Miło jest myśleć, że jesteś potrójnie asertywny. Jednak wszyscy są skłonni do nadmiaru, nadmiernego pobłażania, wymagania dużo. Żadne limity nie są dopuszczalne. Niewiele osób jest takich.

#7 ·
Wiele osób uważało się kiedyś za 378. Miło jest myśleć, że jest się potrójnie asertywnym. Jednak wszyscy są skłonni do przesady, nadmiernego dogadzania sobie, wymagania dużo. Żadne granice nie są akceptowalne. Niewiele osób jest takich.
O tak, zdecydowanie, z łatwością mogę sobie wyobrazić, że wiele osób jest pociągniętych przez ten konkretny typ osobowości. Podobnie jak typ osobowości 478, daje poczucie niezależności, kompetencji i zdolności do przetrwania na własną rękę i podjęcia się wszystkiego, bez względu na przeszkodę. Służy jako wycieczka ego dla niektórych, którzy ubóstwiają trójtyp, jak to często bywa w przypadku wielu typów ze względu na ich indywidualne cechy.378 to zdecydowanie pierwszy typ, który wyrzuciłem przez okno XD Chociaż w pewien sposób utożsamiam się ze wszystkimi trzema tymi typami, wynik ich połączenia jest zbyt ekstremalny dla mojej niesamowicie wyluzowanej osobowości i cichego usposobienia. Dla kogoś, kto ma problem z robieniem tego, czego chcę, wydaje się to również zbyt idealistyczne i wydaje się osobiście służyć bardziej jako cel do osiągnięcia, możliwość dążenia do czegoś bliższego nastawieniu do działania, a nie dosłownej manifestacji tego. Spotkałem ludzi, którzy naprawdę mają ten typ osobowości i synu, ja go nie mam.713 dla mnie proszę. Bycie perfekcjonistą powinno być moją pierwszą wskazówką. Ale MAN, kiedy byłem młodszy (zwłaszcza w gimnazjum), uosabiałem wyluzowanie i podążanie z prądem. Absolutnie żadnych zmartwień na świecie w porównaniu do tego, co wydawało się być moimi spiętymi przyjaciółmi/rówieśnikami.

• Like
Reactions: Karkino
#12 ·
Ten post porówna wiele różnic między trójtypami 378, 379 i 137.

3 trójtypy związane z posiadaniem TRZECH i SIEDMIU poprawek (378, 379 i 137) wykazują te wzorce behawioralne i psychologiczne:

• Oszustwo i Obżarstwo łączą się w charyzmatyczną, energiczną i pewną siebie postać. Osoby z tą kombinacją są zawsze w ruchu, aby zaprezentować atrakcyjną stronę siebie ludziom i pozostać w dobrym nastroju, dopóki są z kimś;

• Podwójne asertywne stanowisko; potrzeba przejęcia kontroli i sprawiania, by sprawy działy się w prawdziwym świecie, jest wzmocniona;

• Atrakcyjna, podnosząca na duchu i świeża energia;

• Bardzo męska energia;

• Trójka, która dostosowuje się do wizerunku i zmienia kształt, jest w sprzeczności z poszukiwaniem różnorodności i unikania bólu SIEDEM;

• Istnieje prawdziwy konflikt między potrzebą TRÓJKI, aby pozostać konkurencyjnym i udowodnić swoją wartość, a potrzebą SIEDEM, aby szukać przyjemności i czuć podekscytowanie tym, czego doświadczają;

• Najbardziej prawdopodobna kombinacja, która będzie postrzegana jako podnosząca na duchu i fajna;

Różnice między archetypami :

Kontrolowanie swojego środowiska

• 378 starają się utrzymać pewną kontrolę nad swoim otoczeniem, nawet jeśli chcą zachować pozytywną fasadę i pozostać na nią niewrażliwi;

• 379 zmieniają kształt w to, co jest bardziej pożądane i atrakcyjne do oglądania w ich otoczeniu, więc nie stosują taktyki siłowej na otwartej przestrzeni;

• 137 są bardzo perfekcjonistyczne w swoich pomysłach i często próbują manipulować swoim otoczeniem w nadziei na lepszą współpracę;

Niecierpliwość i gniew

• 378 są naprawdę niecierpliwe i nie pozwolą ludziom ograniczać ich zdolności do cieszenia się tworzeniem i sprawianiem, by rzeczy się działy;

• 379 spróbują skierować swoją uwagę na bardziej przyjemne doświadczenia, zamiast popychać ludzi lub wydarzenia do punktu krytycznego;

• 137 mogą skierować swoją niecierpliwość i frustrację na dalszy rozwój swojego projektu w umyśle, unikając niedopuszczalnego zachowania;

Potwierdzanie swojej woli

• 378 są jak zdobywcy obcych ziem; testują i próbują nowych rzeczy, aby dalej poszerzać swoje terytorium i robić nowe zyski;

• 379 czują się bardziej komfortowo, utrzymując pokój i harmonię w swoim otoczeniu i unikając kontrowersji;

• 137 nie potwierdzają swojej woli bezpośrednio i otwarcie jak 378; wolą filtrować ją przez bardziej rozsądne ramy, które pasują do nadrzędnych ideałów ustawień zbiorowych;

Potencjalne problemy

• 378 mogą być postrzegane jako niewrażliwe i prowokacyjne dla innych, ponieważ mają tendencję do kochania dobrego konfliktu, aby wzbudzić trochę gówna. Są błyskotliwi, ale ostatecznie mogą stracić urok z powodu swojego dupkowatego nastawienia. Ponadto mogą być tak egocentryczni, że zapomnieli uwzględnić innych ludzi w swoich celach i planach. Podobnie jak 368, mogą być bardzo biegli w wkładaniu stopy do ust i mówieniu lub robieniu czegoś obraźliwego lub niestosownego. Ich podejście „radź sobie z tym” może szybko się zestarzeć i wyglądać niesmacznie. Wreszcie, muszą bardziej zajrzeć w głąb siebie i słuchać swoich wewnętrznych motywacji, ponieważ spędzają zbyt dużo czasu poza własnym umysłem i sercem;

• 379 często pomijają ważne szczegóły, które mogą osłabić super podnoszący na duchu i schludny wizerunek, który stworzyli. Takie zachowanie może zaprowadzić ich w gorącą wodę, ponieważ ludzie mogą zdać sobie sprawę z planu stojącego za tym pozytywnym frontem i zacząć postrzegać 379 jako oszustów i kłamców. Jest to łagodzone tylko wtedy, gdy ten trójtyp zaczyna łączyć się ze swoją tożsamością, że uczą się rozumieć, że uczciwość jest istotnym elementem każdej komunikacji;

• 137 są bardzo perfekcjonistyczne i z tym wiążą się bardzo wysokie ideały, których często trudno dotrzymać. Może to sprawić, że ta osoba będzie bardzo trudna we współpracy ze względu na jej tendencję do wahania się między potrzebą struktury i innowacji, co daje jej nieco nieprzewidywalny charakter. Podobnie jak ich koledzy z ONE + THREE tritypes, mogą być nadmiernie skoncentrowani na swojej pracy, ale szybciej się irytują, jeśli zadania są zbyt powtarzalne i nudne. Ich ciągła potrzeba zmian i różnorodności może powodować frustrację i napięcie, jeśli nic nie idzie zgodnie z ich wizją;

Wzory i struktura

• 378 są potrójnie asertywne i ekspansywne. Oznacza to, że ten archetyp ma wszystkie trzy enneaty w każdym centrum inteligencji, które chcą podbić i rozszerzyć swoje terytorium fizyczne, aby stworzyć to, czego pragną i wyobrażają sobie. Są budowniczymi imperiów, zawsze wypatrującymi nowych sposobów rozprzestrzeniania swojego sposobu myślenia i natychmiast działającymi po stworzeniu nowych schematów. W połączeniu z instynktem samozachowawczym, ten trójtyp jest bardziej ugruntowany i szuka właściwej umowy, aby stworzyć dochodowe doświadczenie. Są bardzo epikurejscy i lubią zachowywać wizerunek wyluzowanej, pozytywnej osoby. W przypadku podtypu seksualnego uwaga jest mniej namacalna i bardziej skupiona na osiąganiu wzniosłych ideałów. Nowe doświadczenia muszą być odczuwane i smakowane bardziej intensywnie niż podtyp samozachowawczy. Lubią być postrzegani jako idealna, udoskonalona idealna osoba dla kilku bliskich im osób, a ich zamiarem jest konsumowanie doświadczeń, a nie tylko ich przeżywanie. Wariant społeczny jest bardziej zaangażowany w zapewnienie sobie politycznego lub organizacyjnego godnego pozazdroszczenia miejsca w ustalonej hierarchii. Czują się najbardziej komfortowo w świetle reflektorów i lubią utrzymywać wspaniałą, większą niż natura personę, gdy pojawiają się publicznie. Zazwyczaj są one dość kolorowe, ale nie tak bardzo jak wariant seksualny;

• 379 są potrójnie optymistyczne i sprytne politycznie. Oznacza to, że ten archetyp ma wszystkie trzy enneaty w każdym centrum inteligencji, które dążą do miłego i entuzjastycznego spojrzenia bez względu na sytuację i odpowiednio się dostosowują. Chcą pokazać bardzo atrakcyjny wizerunek, aby być lubianym i docenianym za swoje pomysły, mimo że muszą wygiąć rzeczywistość sytuacji, aby lepiej pasowała do ich celów. Dominujący samozachowawczo z tym archetypem są bardzo przebiegli w znajdowaniu najlepszej oferty przy najmniejszym wysiłku i wiedzą, jak uspokoić ludzi. Są również bardzo skromni i dobrze wyglądają na godnych zaufania. Podtypy społeczne są podobne w zachowaniu, ale znacznie bardziej chodzi o wizerunek i uznanie niż o samozachowanie. Są bardzo dobre w utrzymywaniu pozytywnego i nieprowokacyjnego frontu, aby ludzie wierzyli, że dają z siebie wszystko. Podtypy seksualne są bardziej sympatyczne i wykorzystują swoją ogromną charyzmę, aby skłonić ludzi do tego, że mają wartość. Pod tym względem mogą wyglądać jak 279;

• 137 są potrójnie perfekcjonistyczne i ulepszające. Oznacza to, że ten archetyp ma wszystkie trzy enneaty w każdym centrum inteligencji, które wolą zadawać sobie pytanie „co można zrobić lepiej” i przewyższać innych czystą pomysłowością. Lubią szukać możliwości promowania siebie i prezentowania swojej pracy w zabawny i kreatywny sposób. Zawsze mają oko, aby zobaczyć, że coś może być lepsze i/lub bardziej efektywne niż w obecnym stanie. Podtypy samozachowawcze są bardzo pracowite i praktyczne w swojej pracy. Znane są również z tego, że są oportunistyczne i sprytne w zdobywaniu odpowiednich kontaktów, aby uzyskać najlepszy wynik. Ogólnie bardzo towarzyski wariant. Dominujący seksualnie jest bardzo idealistyczny i dziwnie marzycielski! Są najmniej praktyczni i sprytni ze wszystkich trzech podtypów i bardziej zależy im na zadowalaniu i uwodzeniu innych, a także na zajmowaniu stanowiska kontrolnego w zaciszu domowym. Mogą być enigmatyczne i nieco ekscentryczne, ponieważ podtyp nie pasuje do archetypu. Wreszcie, wariant społeczny jest bardziej zainteresowany utrzymaniem innowacyjnego i trwałego wizerunku, jednocześnie utrzymując swój entuzjazm w ryzach. Uznanie społeczne jest często bardzo ważne dla tego trójtypu i muszą oni zachować czystą, nieprzekupną personę dla świata;

Możliwe błędne typy

• EIGHTS samozachowawcze ze skrzydłem NINE i trójtypem 378 mogą pomylić swoją potrzebę samotności i spokoju z byciem 379;

• Social NINE ze skrzydłem ONE i archetypem 379 może identyfikować się jako 137 ze względu na zwiększony poziom aktywności i skupienie na grupie w porównaniu z innymi podtypami;

• Sexual SEVENS ze skrzydłem EIGHT i trójtypem 137 mogą potencjalnie wyglądać jak 378;

• Sexual ONES ze skrzydłem TWO i trójtypem 137 mogą wyglądać jak 378, ponieważ seksualna JEDYNKA jest kontrtypem i ma łatwiejszy dostęp do swojego gniewu niż inne podtypy;

MBTI

• Najczęstsze typy MBTI 378 to: ESTP (873), ENTJ (873), ESFP (378), ENTP (783) i być może ENFJ (387) i ESTJ (837). Niezwykle rzadko można znaleźć typy introwertyczne z tym trójtypem, a wszystkie typy ekstrawertyczne mogą pasować;

• Najczęstsze typy MBTI 379 to: ESFP (739), ENFJ (379), ENTP (739) i być może ENFP (739). Dość rzadko zdarzają się typy introwertyczne z tym archetypem i tylko wtedy, gdy 9 prowadzi, jeśli ma to zastosowanie. Poza tym stosunek myślenia i odczuwania jest mniej więcej równy, podobnie jak oś osądzania i postrzegania (lekko przechylająca się dla obserwatorów);

• Najczęstsze trójtypy 137 to ENTP (731), ESTP (731), ENTJ (713), a czasem ENFP (731) lub ESTJ (137). Jest to bardzo ekstrawertyczny trójtyp, więc introwertyczne typy Myers Briggs nie są zbyt powszechne. Można tu znaleźć zarówno typy postrzegające, jak i osądzające, ale większość z nich to albo NT, albo SP. Bardzo mało typów odczuwających;

Różne różnice

• 137 są bardziej wewnętrznie skonfliktowane z dychotomią SIEDEM i JEDEN (kontrola kontra chaos); jest to mniej w przypadku 378 i 379, które są bardziej w zgodzie ze swoją instynktowną naturą;

• 378 najbardziej nienawidzą kontroli zewnętrznej i mogą ją postrzegać jako zagrożenie dla swojej przyjemności i prawa do robienia tego, czego chcą; 137 i 379 mogą radzić sobie z presją zewnętrzną bardziej wdzięcznie;

• 379 są najbardziej pozytywnym trójtypem i będą nadal wesołe i zaprzeczać negatywizmowi, nawet jeśli zostaną zepchnięte do kąta; 137 i 378 nie będą;

• 137 są bardziej zorientowane na strukturę niż 378 i 379 i będą z nią pracować obok własnej kreatywności, aby tworzyć pomysłowe rzeczy i koncepcje;

• 137 są wysoce perfekcjonistyczne w swojej pracy, podczas gdy 379 są bardziej improwizatorami;

• 378 mają bardziej konkurencyjną passę (zwłaszcza jeśli są społeczne) niż 379 i 137 i mogą być przegranymi;

• 378 są bardziej pragmatyczne i konkretne w swoich wzorcach mowy niż 137, które mogą być bardziej techniczne i koncepcyjne;

• 137 są bardziej pracoholikami i obowiązkowymi niż 378 i 379, mimo że muszą cieszyć się swoją pracą, aby to robić;

• 379 mają tendencję do unikania przeciwności losu, zwłaszcza jeśli konflikty stają się zbyt poważne i złożone w obsłudze; 378 nie wycofa się;

• 379 są bardziej zmienne i przystosowują się do swojego otoczenia niż 136 i 378.
Mój współlokator to 317 ENTP. Bardzo pracowity, zawsze znajduje coś do pracy. Priorytetem jest praca i jego projekt ponad wszystko inne.