Cztery pozornie najmądrzejsze osoby to jak dotąd INTX i EXTP.
Przez "mądry" rozumiem albo bardzo kompetentny, albo bardzo dobry w załatwianiu spraw.
Nie spotkałem jeszcze głupiej ani tępej osoby.
^To. Jasne, na świecie są "głupi" i "tępi" ludzie --- mówiąc porównawczo, ale MBTI tak naprawdę niewiele ma do powiedzenia na temat inteligencji w typach - z wyjątkiem niektórych źle sformułowanych opisów.
Jedną z rzeczy jest to, że ludzie nie dostrzegają jednej bardzo prostej rzeczy. To odwrócone relacje... co oznacza, że widzą mądrą osobę, jednocześnie kojarzą mądrość z określonym typem
dlatego typują tę osobę jako typ, który kojarzą z inteligencją, tym samym wzmacniając ten stereotyp i mówiąc "cóż, mądrzy ludzie, których znam, są takim i takim typem, dlatego taki i taki typ jest wrodzenie inteligentny"... Nie, to nie jest to, do czego ten system ma komukolwiek służyć.
Z drugiej strony, osoby, które kojarzą głupotę i typ, zrobiłyby to samo. Typują wszystkich, których uważają za głupich, jako jeden z typów, które już uważają za głupie.
Jeśli typowanie działa i jest dobrym systemem, to najlepszym sposobem na uporanie się z tym zamieszaniem jest wyjście poza najbardziej standardowe i łatwo dostępne opisy na górnych stronach Google i przeczytanie zasobów na temat funkcji poznawczych i tego, jak działają, które nie pojawiają się na pierwszej stronie szybkiego i łatwego wyszukiwania w Google.
Zajęło mi 7 lat zainteresowania systemem, aby rozwinąć zrozumienie tego systemu (jest on rzeczywiście bardziej złożony, niż mu przypisywałem) i chociaż 6 lat temu byłem uważany przez niektórych za osobę dobrze zorientowaną w temacie (sam też się za taką uważałem), to dopiero niedawno zdałem sobie sprawę, że nawet wtedy ledwo zagłębiłem się w system tak głęboko, jak powinienem / mogłem.