Personality Cafe banner

Najmądrzejsze i najgłupsze typy MBTI, jakie kiedykolwiek spotkałeś

113K views 80 replies 40 participants last post by  Mark R  
#1 ·
Głównie IQ, ale liczy się również inteligencja emocjonalna i to, jak dobra osoba radzi sobie z emocjami innych (można również uwzględnić pewne magiczne aspekty:proud:)

Mądrzy:
ESFP 3 koledzy z klasy
ENTJ nauczyciel fizyki
INTJ nauczyciel chemii
ESFP nauczyciel WF
ISFP na perC
ESFJ kolega z klasy

Głupi:
ESTJ nauczyciel angielskiego
INFP kolega z klasy
ENFP kolega z klasy
IxTP przyjaciel
ESFP nauczyciel
ENFJ litewski nauczyciel

#2 ·
Najgłupszy-ESFP (Zazwyczaj są irracjonalni, działają w oparciu o uczucia i doświadczenia sensoryczne i nigdy niczego nie planują) Przez sensoryczne rozumiem to, że mogą jeść, ponieważ jedzenie jest dobre, uprawiać seks, ponieważ seks jest dobry i zasadniczo to, jak reagują na różne rzeczy. Nie można z nimi prowadzić inteligentnej dyskusji, ponieważ skupiają się tylko na uczuciach i tym, jak postrzegają rzeczy. To tylko ci, których znałem. Zostali zaklasyfikowani jako ESFP.

Najmądrzejszy-INFJ, ESFJ, INTP

ENFP może być mądry, ale myślę, że bardziej godne uwagi jest to, że są prawdopodobnie najbardziej empatycznym typem, jaki istnieje.

#12 ·
Najgłupszy-ESFP (Zazwyczaj są irracjonalni, działają w oparciu o uczucia i doświadczenia sensoryczne i nigdy niczego nie planują) Przez sensoryczne rozumiem to, że mogą jeść, ponieważ jedzenie jest dobre, uprawiać seks, ponieważ seks jest dobry i zasadniczo to, jak reagują na różne rzeczy. Nie można z nimi prowadzić inteligentnej dyskusji, ponieważ skupiają się tylko na uczuciach i tym, jak postrzegają rzeczy. To tylko te, które znam. Zostały one wpisane jako ESFP.
Ty, konkretnie ty, możesz nie być w stanie prowadzić inteligentnej rozmowy z ESFP. Ale inni ludzie mogą. Tak tylko dla jasności.

#3 ·
Znam kilku głupich INTJ. Znam też szczególnie głupiego ISTJ i ESTJ. Uważałbym ich za głupich, ponieważ uważają, że są bardziej inteligentni niż inni ludzie, ale nie zdają sobie sprawy, że większość ludzi widzi ich bzdury. Dobrze im idzie wyrzucanie informacji, które słyszeli skądinąd, ale nie mają żadnych oryginalnych pomysłów. Ale to głównie ich postrzegana wyższość intelektualna sprawia, że są głupi.

Najmądrzejszą osobą, jaką znam, jest INTP.

#79 ·
Znam kilku głupich INTJ. Znam też szczególnie głupiego ISTJ i ESTJ. Uważałbym ich za głupich, ponieważ uważają, że są bardziej inteligentni niż inni ludzie, ale nie zdają sobie sprawy, że większość ludzi widzi ich kłamstwa. Dobrze im idzie wyrzucanie informacji, które słyszeli skądinąd, ale nie mają żadnych oryginalnych pomysłów. Ale to głównie ich postrzegana wyższość intelektualna sprawia, że są głupi.

Najmądrzejszą osobą, jaką znam, jest INTP.
Uważam się za najgłupszego w szkole lub w każdym miejscu, podczas gdy jestem INTP

#4 ·
Przeważnie IQ, ale inteligencja emocjonalna i to, jak dobra osoba radzi sobie z emocjami innych, też się liczy (można też liczyć niektóre magiczne aspekty:proud:)
Mądrzy:
ESFP 3 kolegów z klasy
ENTJ nauczyciel fizyki
INTJ nauczyciel chemii
ESFP nauczyciel WF
ISFP na perC
ESFJ kolega z klasy

Głupi:
ESTJ nauczyciel angielskiego
INFP kolega z klasy
ENFP kolega z klasy
IxTP przyjaciel
ESFP nauczyciel
ENFJ litewski nauczyciel
Głupi Ti-Dom? Chyba masz na myśli stronę inteligencji emocjonalnej? :laughing: To gorsze Fe doe.

#6 ·
W zależności od rodzaju inteligencji -
Jeśli mierzymy racjonalność - powiedziałbym Ti doms

Jednak z obserwacji większość najbardziej inteligentnych, wszechstronnych ludzi, których spotkałem w prawdziwym życiu, to Infps - na tej stronie internetowej - mój głos pójdzie na intps lub infjs

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#18 ·
Myślę, że głupota i inteligencja wykraczają poza wszystko, co ma związek z MBTI. Preferencje poznawcze to tylko sposób, aby tam dotrzeć.

#22 · (Edited)
Och, dobrze, właśnie tego świat potrzebuje, więcej bezsensownych stereotypów, które zamykają ludzi w 'głupich'.

Edycja: Okej, to było sarkastyczne i niegrzeczne. Ale szczerze mówiąc, nienawidzę widzieć, jak MBTI jest używane do próby wartościowania lub dewaluacji ludzi. Wiem, że to tylko dla zabawy, ale typy S są ciągle poniżane i sprawiane, by czuły się głupie przez typy N, nie ma potrzeby, aby to dalej rozpowszechniać.

#23 ·
Najmądrzejsi: INxP i, szczerze mówiąc, prawie każdy typ. Znam ISTJ, który jest bardzo mądry i głęboki.
Najgłupsi: Może Se doms? Nie wiem, czy inteligencja jest powiązana z typem - wątpię - ale powiedziałbym, że ludzie, którymi łatwo manipulować w ogóle, bez względu na typ.

#27 ·
Najgłupszy: ISTJ (stary przyjaciel), ISFP (znajomy), ESFP (znajomy), ISFJ (znajomy), ESFP (duża część rodziny mojego taty).

Najmądrzejszy: INTJ (tata), ENTJ (macocha), INTP (kuzyn), INTP (kuzyn), ENFJ (stary przyjaciel).

#29 ·
Kilka mądrych osób, które poznałem: ENTP (przyjaciel z college'u i tata), ENFP (przyjaciel z college'u), ISTP (przyjaciel z college'u), INTJ (przyjaciel z college'u)
Kilka głupich osób, które poznałem: INTJ (przyjaciel z college'u), ISFJ (mama) przepraszam :(

Wystarczy powiedzieć, że nie podążam za stereotypami, że osoby intuicyjne są mądre, a osoby zmysłowe głupie, ponieważ spotkałem wiele przykładów, w których tak nie jest. Po prostu bardziej prawdopodobne jest, że osoby intuicyjne bardziej cenią sobie intuicyjny rodzaj logiki, podczas gdy osoby zmysłowe bardziej cenią sobie swój rodzaj logiki.

#32 · (Edited)
Spotkałem kilku dość roztargnionych ESFJ.
Oczywiście, żaden typ nie jest z natury inteligentny ani głupi.

Ty z wszystkich ludzi powinieneś nienawidzić idei łączenia typu z inteligencją, ponieważ badania pokazują, że ISFP mają jedne z najniższych IQ.
Znam kilku bardzo światowych ISFP, inteligencja to nie tylko IQ.
Wielu genialnych muzyków i autorów piosenek to ISFP.

#34 ·
Myślę, że istnieją różne rodzaje inteligencji, lol. Mój kuzyn INTP jest bardzo oczytany i ma dobre oceny, ale poza tym nie jest najbystrzejszą osobą. Moja siostra ExFJ jest przeciwieństwem, nie jest najlepsza w szkole, ale jest jedną z mądrzejszych osób, jakie znam, jeśli chodzi o sytuacje w prawdziwym życiu.

#39 ·
Dlaczego to w ogóle wątek? Zakładam, że nie ma to żadnego celu badawczego, co oznacza, że jedyne co zrobi, to obrazi/zrani ludzi. Proszę, weź to pod uwagę przed następnym postem.
Ten wątek został utworzony rok temu, nawet nie wiem, dlaczego ktoś go wskrzesił, powinien już być martwy i zgniły, ale dzięki za to, że jeszcze nie umarł. Poważnie, dlaczego się do tego przyczyniasz?

#56 ·
Nie chcę generalizować typu MBTI na podstawie moich subiektywnych doświadczeń z pewnymi typami, ale na podstawie tych osób:

Najmądrzejsi: INTJ, ENTP, INFJ

Najgłupsi: ISFP, ESFP, ESTJ
Myślę, że do tego zmierza ten wątek...

#54 ·
Cztery pozornie najmądrzejsze osoby to jak dotąd INTX i EXTP.

Przez "mądry" rozumiem albo bardzo kompetentny, albo bardzo dobry w załatwianiu spraw.

Nie spotkałem jeszcze głupiej ani tępej osoby.
^To. Jasne, na świecie są "głupi" i "tępi" ludzie --- mówiąc porównawczo, ale MBTI tak naprawdę niewiele ma do powiedzenia na temat inteligencji w typach - z wyjątkiem niektórych źle sformułowanych opisów.

Jedną z rzeczy jest to, że ludzie nie dostrzegają jednej bardzo prostej rzeczy. To odwrócone relacje... co oznacza, że widzą mądrą osobę, jednocześnie kojarzą mądrość z określonym typem dlatego typują tę osobę jako typ, który kojarzą z inteligencją, tym samym wzmacniając ten stereotyp i mówiąc "cóż, mądrzy ludzie, których znam, są takim i takim typem, dlatego taki i taki typ jest wrodzenie inteligentny"... Nie, to nie jest to, do czego ten system ma komukolwiek służyć.

Z drugiej strony, osoby, które kojarzą głupotę i typ, zrobiłyby to samo. Typują wszystkich, których uważają za głupich, jako jeden z typów, które już uważają za głupie.

Jeśli typowanie działa i jest dobrym systemem, to najlepszym sposobem na uporanie się z tym zamieszaniem jest wyjście poza najbardziej standardowe i łatwo dostępne opisy na górnych stronach Google i przeczytanie zasobów na temat funkcji poznawczych i tego, jak działają, które nie pojawiają się na pierwszej stronie szybkiego i łatwego wyszukiwania w Google.

Zajęło mi 7 lat zainteresowania systemem, aby rozwinąć zrozumienie tego systemu (jest on rzeczywiście bardziej złożony, niż mu przypisywałem) i chociaż 6 lat temu byłem uważany przez niektórych za osobę dobrze zorientowaną w temacie (sam też się za taką uważałem), to dopiero niedawno zdałem sobie sprawę, że nawet wtedy ledwo zagłębiłem się w system tak głęboko, jak powinienem / mogłem.

#58 ·
Fakt, że to jest zamieszczone konkretnie w kolumnie ISFP, jest sposobem na zrzucenie na zawsze obecną niską samoocenę ISFP w tym świecie. Sugeruję, abyśmy wszyscy jednogłośnie zgodzili się, że wszyscy jesteśmy głupi i przeszli do innych bardziej wartościowych wątków.

#59 ·
Fakt, że to jest zamieszczane konkretnie w kolumnie ISFP, jest sposobem na zrzucenie na zawsze obecną niską samoocenę ISFP w tym świecie. Sugeruję, abyśmy wszyscy jednomyślnie zgodzili się, że wszyscy jesteśmy głupi i przeszli do innych bardziej wartościowych wątków.
Zaufaj mi, po pewnym czasie, gdy zobaczysz, jak przejrzyste są twierdzenia ludzi o innych ludziach, zdasz sobie sprawę, że ta strona ma DUŻO treści, które należą do r/iamverysmart.Wiele osób na tej stronie, korzystających z tego systemu, jest w zabawny sposób nieświadomych tego, jak łatwo dają się przekonać do stereotypów. Sam system odgrywa w tym rolę, ale wiele rzeczy, które nawet do tego nie należą lub nigdy nie zostały wyrażone w tak dosłownych słowach, jak ludzie je rozumieją, jest wyrażanych zbyt często.Staje się prawdą poprzez powtarzanie i walidację - i to wszystko jest błędem potwierdzenia.